Σίγουρα με έχεις ακούσει πολλές φορές να λέω ότι αποφεύγουμε γενικά την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων καθώς δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για τη διατροφή μας.
Πάμε σήμερα να «σκάψουμε» λίγο περισσότερο στο τι ακριβώς είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τι πρέπει να γνωρίζεις πριν τα καταναλώσεις!
Για να το πούμε με απλά λόγια, κάθε τρόφιμο που έχει αλλοιωθεί ή διαφοροποιηθεί από τη φυσική του κατάσταση θεωρείται επεξεργασμένο. Η επεξεργασία μπορεί να αφορά κάτι εξαιρετικά απλό όσο το πλύσιμο και τον τεμαχισμό των λαχανικών για τις έτοιμες, συσκευασμένες σαλάτες που αγοράζουμε, μέχρι πιο περίπλοκες μεθόδους όπως η κονσερβοποίηση, η κατάψυξη ή η προσθήκη συστατικών. Για να σε βάλω λίγο ακόμα μέσα στο κλίμα, ακόμη και το τυρί και το γιαούρτι είναι επεξεργασμένα τρόφιμα!
Άρα, δεν πρέπει να τρώω ούτε τυρί ούτε γιαούρτι;
Για να απαντήσω στην ερώτησή σου, θα σε κατευθύνω λίγο διαφορετικά: το κλειδί για να επιλέξεις τι θα καταναλώσεις και τι όχι, είναι η κατανόηση του βαθμού επεξεργασίας που έχει υποστεί κάθε τρόφιμο.
Πιο συγκεκριμένα, διαχωρίζουμε το κάθε τρόφιμο βάσει του βαθμού επεξεργασίας που έχει υποστεί στις παρακάτω κατηγορίες:
Ελαφρώς επεξεργασμένα τρόφιμα
Πρόκειται για μη επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί βιομηχανικές διεργασίες, όπως αφαίρεση μη βρώσιμων ή ανεπιθύμητων μερών, ξήρανση, άλεση, ψήσιμο, βράσιμο, παστερίωση, ψύξη/κατάψυξη, τοποθέτηση σε δοχεία, συσκευασία υπό κενό ή μη αλκοολική ζύμωση, με βασικό σκοπό την παράταση του χρόνου ζωής του τροφίμου.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, κονσερβοποιημένα όσπρια ή τεμαχισμένα λαχανικά. Αυτές είναι οι καλύτερες επιλογές επεξεργασμένων τροφίμων και μπορούν να διατηρήσουν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους.
Επεξεργασμένα τρόφιμα
Πρόκειται για βιομηχανικά προϊόντα που παράγονται με την προσθήκη αλατιού, ζάχαρης ή άλλης ουσίας στα τρόφιμα με μεθόδους συντήρησης, όπως η κονσερβοποίηση και η εμφιάλωση και, στην περίπτωση των ψωμιών και των τυριών, με τη χρήση μη αλκοολικής ζύμωσης. Η επεξεργασία τροφίμων αυτού του είδους αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας των τροφίμων και στην ενίσχυση των οργανοληπτικών τους ιδιοτήτων.
Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται είδη όπως κονσερβοποιημένα ψάρια με προσθήκη αλατιού, ψωμί ολικής αλέσεως ή προπαρασκευασμένες σαλάτες. Εδώ πρέπει να προσέξουμε την περιεκτικότητα νατρίου και ζάχαρης.
Υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Εδώ τα πράγματα γίνονται δύσκολα καθώς πρόκειται για προϊόντα που προκύπτουν από μια σειρά βιομηχανικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης σακχάρων, ελαιών, νατρίου, αλλά και άλλων πρόσθετων ουσιών όπως χρώματα, γεύσεις, γαλακτωματοποιητές κ.λπ. Προκειμένου να γίνει το τελικό προϊόν πιο εύγευστο για τον καταναλωτή.
Αυτή η κατηγορία είναι τα ζαχαρούχα δημητριακά, τα στιγμιαία ζυμαρικά, τα συσκευασμένα σνακ, καθώς και τα γεύματα μικροκυμάτων. Αυτά είναι συχνά χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά και υψηλά σε θερμίδες.
Άρα να μην τα καταναλώνω καθόλου;
Καλώς ή κακώς, δεν μπορείς να βγάλεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα εκτός από τη διατροφή σου. Ωστόσο, μπορείς να δείξεις προσοχή στα παρακάτω ώστε να αποφεύγεις την υπερβολική κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν:
Προστιθέμενη ζάχαρη: «κρύβεται» παντού, από σάλτσες και ντρέσινγκ στις σαλάτες μέχρι φαινομενικά επιδόρπια γιαουρτιού. Η ζάχαρη συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και σε προβλήματα υγείας.
Ανθυγιεινά λίπη: Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά αυξάνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και βρίσκονται σε κατεψυγμένα τρόφιμα που προορίζονται για τηγάνισμα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διατροφή και Διακοπές:5 tips για να μην ξεφύγεις!
Νάτριο: Το πολύ νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και αποτελεί «κρυφό» συστατικό σε σάλτσες, ψωμί του τοστ κ.λπ.
Πώς θα εξισορροπήσω την κατανάλωση;
Διάβασε τις ετικέτες των τροφίμων: Αναζήτησε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και περιορισμένη προσθήκη ζάχαρης, νατρίου και ανθυγιεινών λιπών.
Προτίμησε τρόφιμα ολικής αλέσεως: Βάσισε τη διατροφή σου σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχη πρωτεΐνη και υγιεινά λίπη.
Μαγείρευε περισσότερο: ¨Ετσι θα έχεις τον έλεγχο του τι μπαίνει στο πιάτο σου. Μπορείς να φτιάξεις πεντανόστιμα πιάτα με ελάχιστα επεξεργασμένες επιλογές!
Το κλειδί είναι να προσέχουμε τι αγοράζουμε και να επιλέγουμε με σύνεση και γνώση χωρίς να στερούμαστε τίποτα αλλά να έχουμε συναίσθηση του τι μπαίνει στο πιάτο μας!
Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Θα χαρώ να σε βοηθήσω! Επικοινώνησε μαζί μου για εξατομικευμένες συμβουλές για να δημιουργήσουμε μαζί ένα νόστιμο και θρεπτικό διατροφικό πλάνο που να λειτουργεί για εσένα και μόνο!