6+1 Τips για να Αποκτήσουν τα Παιδιά σας Υγιεινές Διατροφικές Συνήθειες

paidia kai diatrofi

Ως γονείς, μία από τις σημαντικότερες ευθύνες που έχουμε είναι να εμφυσήσουμε υγιεινές συνήθειες στα παιδιά μας και να φροντίζουμε για τη συνολική τους υγεία και ευεξία. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο είναι και η διατροφή, καθώς οι ορθές διατροφικές πρακτικές συμβάλλουν στη συνολική υγεία και ευημερία τους. Συνεπώς, η καθιέρωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από νωρίς στη ζωή μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια υγιή και χαρούμενη ενήλικη ζωή. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με πλήθος μακροχρόνιων μελετών έχουν δείξει ότι τα διατροφικά πρότυπα που καθιερώνονται στην παιδική ηλικία τείνουν να διατηρούνται και στην ενήλικη ζωή. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι οι διατροφικές συνήθειες που καθιερώνονται στην παιδική ηλικία συνεχίζουν και στην ενήλικη ζωή, με τους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή κατά την παιδική ηλικία να έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τις συνήθειες αυτές αργότερα στη ζωή τους.

Επιπλέον, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην παιδική ηλικία σχετίζονται με καλύτερη διαχείριση του βάρους και χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή. Σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα παιδιά που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος ως ενήλικες.

1. Γίνετε πρότυπο: Τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμα και μιμούνται τους γονείς τους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιδεικνύετε εσείς οι ίδιοι υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Συμπεριλάβετε άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχες πρωτεΐνες στη δική σας διατροφή και τα παιδιά σας είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και να κάνουν το ίδιο. Αν σας βλέπουν να τρώτε υγιεινά και να μην καταναλώνετε ζαχαρούχα σνακ ή έτοιμο φαγητό, τότε δεν θα έχουν λόγο να κάνουν το ίδιο.

2. Προσφέρετε ποικιλία τροφίμων: Συμπεριλάβετε στη διατροφή των παιδιών σας σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών ολικής αλέσεως, των πρωτεϊνών και των υγιεινών λιπαρών. Ενθαρρύνετέ τα να δοκιμάζουν νέα τρόφιμα και γεύσεις για να διευρύνουν τον «διατροφικό τους ορίζοντα» και να τους παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

3. Προετοιμάστε τα γεύματα μαζί με τα παιδιά σας: Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αφήνοντάς τα να βοηθήσουν στην κουζίνα σε διαδικασίες όπως το πλύσιμο των λαχανικών, το ανακάτεμα των συστατικών ή το στρώσιμο του τραπεζιού. Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στη διαδικασία μαγειρέματος, είναι πιο πιθανό να νιώσουν ότι επενδύουν στο γεύμα και είναι πιο πρόθυμα να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα.

4. Μην πιέζετε τα παιδιά να φάνε κάτι: Η πίεση ή ο εξαναγκασμός των παιδιών να τρώνε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να δημιουργήσει αρνητική σύνδεση με αυτά τα τρόφιμα και να τα οδηγήσει να απορρίψουν τα τρόφιμα αυτά. Αντ’ αυτού, προσφέρετε μια ποικιλία υγιεινών επιλογών κατά τη διάρκεια των γευμάτων και αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τι και πόσο θέλει να φάει. Αφήστε τα ελεύθερα να επιλέξουν και να ρυθμίσουν ανάλογα το πιάτο τους.

5. Μάθετέ τους να ελέγχουν τις μερίδες τους: Δείξτε στα παιδιά σας ποια είναι  τα σωστά και κατάλληλα μεγέθη των μερίδων αλλά και πόσο σημαντικό είναι να «ακούνε» τα σήματα πείνας και κορεσμού που τους δίνει το σώμα τους. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως επιβράβευση ή τιμωρία και αντ’ αυτού επικεντρωθείτε στη δημιουργία θετικών συσχετισμών με υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Για παράδειγμα, μη χρησιμοποιείτε τα γλυκά ως επιβράβευση για κάτι που έκαναν γιατί θα δημιουργήσουν έναν συσχετισμό ότι κάθε φορά που πετυχαίνουν κάτι θα φάνε και κάτι γλυκό.

6. Δημιουργήστε ένα θετικό διατροφικό περιβάλλον: Κάντε τις ώρες του γεύματος ευχάριστες δημιουργώντας μια θετική ατμόσφαιρα χωρίς περισπασμούς. Κλείστε τις οθόνες, όπως οι τηλεοράσεις και τα τηλέφωνα, και ενθαρρύνετε τη συζήτηση γύρω από το τραπέζι. Χρησιμοποιήστε την ώρα του γεύματος ως μια ευκαιρία για οικογενειακό δέσιμο και σύνδεση, για να σας πουν τα παιδιά τα νέα τους και για να περάσετε χρόνο μαζί.

+1. Να είστε υπομονετικοί και επίμονοι: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί χρόνο και υπομονή. Δεν πρέπει να απογοητεύεστε όταν η προσπάθειά σας δεν αποδίδει όπως περιμένατε, αντιθέτως, συνεχίστε να τους προσφέρετε θρεπτικές και υγιεινές τροφές, ακόμη και αν το παιδί σας τις απορρίπτει αρχικά. 

Το να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να τους κάνετε για τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία τους ώστε να απολαμβάνουν τα οφέλη της διατροφής και στην ενήλική τους ζωή.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *