Ενισχύουμε το Ανοσοποιητικό μας μέσω της Διατροφής

αντιοξειδωτικά

Η χειμερινή περίοδος είναι κατεξοχήν η περίοδος που κάνουν την εμφάνισή τους ιώσεις και κρυολογήματα, τα οποία αν δεν προσέξουμε, μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν αρκετές ημέρες και να μειώσουν τις αντοχές μας στην καθημερινότητα.

Για να μπορέσει ο οργανισμός μας να «πολεμήσει» αυτούς τους μικροοργανισμούς και τα βακτήρια, πρέπει να έχει ένα ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, έτοιμο για να καταπολεμήσει κάθε «εχθρό»!

Η διατροφή παίζει εδώ πολύ σημαντικό ρόλο καθώς ενώ δεν υπάρχει μια μαγική τροφή που καταπολεμά άμεσα τις ιώσεις και το κρυολόγημα, ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό μας δυνατότερο και αποτελεσματικότερο στην πρόληψη αλλά και καταπολέμηση όλων των μικροοργανισμών αυτών.

Το ανοσοποιητικό μας για να λειτουργεί σωστά και να προστατεύει τον οργανισμό μας χρειάζεται και αυτό την… ενέργειά του!

Για να μπορέσουμε να το επιτύχουμε, πρέπει να φροντίζουμε μέσα από τη διατροφή μας να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, δίνοντάς του την ώθηση που χρειάζεται!

Η βιταμίνη C έχει ουσιαστικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας καθώς ενισχύει έναν μεγάλο αριθμό διεργασιών του όπως, η φαγοκυττάρωση, ο πολλαπλασιασμός των Β και Τ κυττάρων, κ.λπ. Επίσης, η βιταμίνη C έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση Εισάγετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως τα ακτινίδια, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, το μπρόκολο, η κόκκινη πιπεριά, το σπανάκι, η ντομάτα για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Η βιταμίνη Β είναι ένα σύμπλεγμα υδατοδιαλυτών βιταμινών που παίζουν ουσιαστικό ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, όπως ο μεταβολισμός, η παραγωγή ενέργειας και η διατήρηση υγιούς δέρματος, μαλλιών και ματιών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι βιταμινών Β, ο καθένας επιτελώντας διαφορετικές λειτουργίες. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας είναι οι φακές, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα αυγά, τα αμύγδαλα, το κοτόπουλο, τα μανιτάρια, οι μπανάνες, ο σολομός και ο τόνος. 

Η βιταμίνη Α είναι μία ιδιαίτερα ευεργετική βιταμίνη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς συμβάλλει στη ρύθμισή του. Αποτελεί λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποθηκεύεται κυρίως στο συκώτι και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Τροφές πλούσιες πηγές βιταμίνης Α αποτελούν το συκώτι, τα αυγά, τα ψάρια το καρότο, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο και η γλυκοπατάτα.

αντιοξειδωτικά

Ο ρόλος του σιδήρου είναι πολύ βασικός για ένα καλό ανοσοποιητικό διότι συμμετέχει στη δημιουργία των ανοσοκυττάρων, στον πολλαπλασιασμό και την ωρίμανση των λεμφοκυττάρων, και είναι επίσης βασικό συστατικό των μεταβολικών ενζύμων. Για να λάβουμε επαρκείς ποσότητες σιδήρου και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας, φροντίζουμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας πουλερικά, ψάρια, όσπρια και (πάντα με μέτρο) κόκκινο κρέας. Στην προκειμένη περίπτωση του σιδήρου, φροντίζουμε να κάνουμε τους σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς προκειμένου να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση.

Το ασβέστιο είναι κυρίως δημοφιλές για τον ρόλο του στην υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά παράλληλα έχει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού αλλά και ενζύμων που εμπλέκονται σε διεργασίες του ανοσοποιητικού. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, γάλα, τυρί), τα μικρά ψάρι, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος, τα όσπρια και τα πράσινα λαχανικά αποτελούν τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.

Τα προβιοτικά, είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου μας, είναι ακόμα ένας σύμμαχος του ανοσοποιητικού μας αφού συντελούν στην απομάκρυνση των επιβλαβών βακτηρίων από το έντερο και μειώνουν την είσοδο των παθογόνων μικροοργανισμών σε αυτό και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Τα προβιοτικά μπορούμε να τα βρούμε στο γιαούρτι, το κεφίρ, τις πίκλες. 

Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, να εντάξουμε στη διατροφή μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού μας και του ανοσοποιητικού μας συστήματος και να εξοπλιστούμε έναντι των ιών και των βακτηρίων που απειλούν την υγεία μας. 

Παρόλα αυτά, αν έχουμε απορίες ή προβληματισμούς σχετικά με την κατανάλωση και τους απαραίτητους διατροφικούς συνδυασμούς, ρωτάμε πάντα έναν επαγγελματία διαιτολόγο – διατροφολόγο, ο οποίος μπορεί να μας κατευθύνει με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο όσον αφορά τις διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές. 

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να με καλέσετε για να συζητήσουμε!

Ακολουθήστε με στα social για περισσότερα tips και διατροφικές συμβουλές! 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *