Σε όλους μας έχει κατά καιρούς συμβεί να έχουμε ιδιαίτερη λιγούρα για γλυκό την οποία δύσκολα μπορούμε να ελέγξουμε. Η ανάγκη αυτή μπορεί να είναι μια απλή λιγούρα κατά τη διάρκεια μιας πολυάσχολης ημέρας ή απλά να είναι η λιγούρα για επιδόρπιο μετά από ένα χορταστικό γεύμα.
Γιατί νιώθω επιθυμία για γλυκό;
Όταν τρώμε πολλά γλυκά ή τροφές με επεξεργασμένους υδατάνθρακες (όπως άσπρο ψωμί, ζυμαρικά), η γλυκόζη (δηλαδή η ζάχαρη) στο αίμα μας ανεβαίνει πολύ γρήγορα. Το σώμα μας, για να το διορθώσει αυτό, παράγει πολλή ινσουλίνη.
Η ινσουλίνη κάνει τη γλυκόζη να πέσει απότομα. Αυτή η απότομη πτώση είναι που νιώθουμε ως υπογλυκαιμία. Τότε είναι που το σώμα μας φωνάζει για άμεση ενέργεια και γι’ αυτό θέλουμε ξανά γλυκό. Αν υποκύψουμε και φάμε πάλι ζάχαρη, ο κύκλος αυτός ξαναρχίζει από την αρχή.
Έτσι, εγκλωβιζόμαστε σε μια συνεχή επιθυμία για γλυκό, που συχνά συνοδεύεται από μια μη ισορροπημένη διατροφή, έλλειψη θρεπτικών συστατικών και παράλειψη γευμάτων.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αύξηση βάρους, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο και να διαχειριστούμε την επιθυμία για γλυκό. Η φύση μας προσφέρει πολλές τροφές που μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη συνολική μας ευεξία.
Ποια είναι τα τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την επιθυμία μας για γλυκό;
Φρούτα
Αντί για επεξεργασμένα γλυκά που μας κάνουν να νιώθουμε όλο και πιο έντονη λιγούρα, υπάρχει μια πολύ καλύτερη λύση: τα φρούτα! Όλα τα φρέσκα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Αυτά τα σάκχαρα, ωστόσο, δεν προκαλούν τα «πάνω-κάτω» στο σάκχαρο του αίματός μας που προκαλούν τα συνηθισμένα γλυκά. Επιπλέον, τα φρούτα είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, οι οποίες κρατούν τα επίπεδα του σακχάρου μας σταθερά. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπουν να ανεβαίνει και να πέφτει απότομα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν νιώθουμε αυτή την ξαφνική ανάγκη για γλυκό. Επιπλέον, τα φρούτα μας κάνουν να νιώθουμε κορεσμό για περισσότερο χρόνο. Ουσιαστικά, τρώγοντας φρούτα, όχι μόνο ικανοποιούμε την επιθυμία μας για γλυκό με τον πιο υγιεινό τρόπο, αλλά και μειώνουμε τις λιγούρες.

Καλά Λιπαρά
Εκτός από τα φρούτα, ένας ακόμα δυνατός σύμμαχος ενάντια στην επιθυμία για γλυκό είναι οι τροφές που είναι πλούσιες σε καλά λιπαρά. Όταν συνδυάζουμε αυτά τα λιπαρά με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, πετυχαίνουμε δύο σημαντικά πράγματα: νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και σταθεροποιούμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι αποφεύγουμε τις απότομες πτώσεις της γλυκόζης που προκαλούν τις έντονες λιγούρες για γλυκό. Τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί ή το αβοκάντο είναι εξαιρετικές επιλογές που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε αποτελεσματικά την ανάγκη για ζάχαρη.
Πρωτεΐνη
Ένας ακόμα πολύ αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμήσετε την επιθυμία για γλυκό είναι να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη είναι φυσικά πολύ χορταστική και μας κρατάει γεμάτους για περισσότερο χρόνο. Αυτό βοηθάει όχι μόνο να νιώθουμε κορεσμό, αλλά και να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποφεύγοντας έτσι τις απότομες διακυμάνσεις που μας οδηγούν να αναζητούμε απεγνωσμένα κάτι γλυκό. Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, τόσο από ζωικά όσο και από φυτικά προϊόντα. Από ζωικής προέλευσης μπορείτε να επιλέξετε άπαχο κρέας, ψάρι, αυγά, τυρί ή γαλοπούλα. Αν προτιμάτε τις φυτικές πηγές, τότε τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, η σόγια και τα παράγωγά της είναι ιδανικές επιλογές. Όλες αυτές οι τροφές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της επιθυμίας σας για γλυκό.
Μαγνήσιο
Ένας ακόμα λόγος έντονης επιθυμίας για γλυκό, ειδικά για σοκολάτα, είναι η έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό. Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο και όταν δεν έχουμε επαρκή ποσότητα στον οργανισμό μας, το σώμα μας μπορεί να «ζητάει» ζάχαρη. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε εύκολα να προσθέσουμε στη διατροφή μας τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο και να μειώσουμε έτσι την επιθυμία. Τρόφιμα όπως η μαύρη σοκολάτα, το σπανάκι, τα αμύγδαλα και τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε μαγνήσιο και μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της επιθυμίας για γλυκό.
Νερό
Ο εγκέφαλός μας μερικές φορές μπερδεύει τη δίψα με την πείνα ή τη λιγούρα, επειδή τα κέντρα που ελέγχουν αυτά τα συναισθήματα βρίσκονται πολύ κοντά. Είναι πολύ πιθανό η λιγούρα να εξαφανιστεί. Επιπλέον, αν διατηρούμε τα επίπεδα ενυδάτωσης υψηλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα παρατηρηθεί γενικά μείωση στην επιθυμία για γλυκό.