Η Μεγάλη Σαρακοστή, δηλαδή η περίοδος της νηστείας που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, εκτός από τις θρησκευτικές τις προεκτάσεις, αποτελεί ένα ολιστικό πρόγραμμα ευεξίας που επηρεάζει θετικά τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα.
Κατά τη διάρκεια της νηστείας έχουμε συγκεκριμένους διατροφικούς περιορισμούς, όπως αποχή από ζωικά προϊόντα, δηλαδή κάθε είδους κρέας, γαλακτοκομικά, όπως το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το βούτυρο και η μαργαρίνη καθώς και τα αυγά. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ελαιολάδου και κρασιού. Ωστόσο, οι περιορισμοί εξαρτώνται από τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός.
Η νηστεία, όταν εκτελείται σωστά, μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας και την υγεία μας και αποτελεί μια ευκαιρία για να υιοθετήσουμε καλές διατροφικές πρακτικές. Πιο συγκεκριμένα, η νηστεία συμβάλλει:
1.Στη Βελτίωση του Καρδιαγγειακού Συστήματος
Η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, που βρίσκονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, όπως το κόκκινο κρέας, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών, που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Η καρδιαγγειακή μας υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σωματικό μας βάρος, οπότε, όταν ακολουθούμε υγιεινές πρακτικές κατά τη διάρκεια της νηστείας, μπορούμε να διατηρήσουμε ή να πετύχουμε ένα υγιές βάρος, ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς μας.
2. Στην Ενίσχυση του Πεπτικού Συστήματος
Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες των τροφών που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας προάγει την υγιή κινητικότητα του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος, των ωφέλιμων βακτηρίων που ζουν στο έντερο και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη και την ανοσία του οργανισμού μας. Η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και ζωικών προϊόντων μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα.
3. Στην Αποτοξίνωση του Οργανισμού
Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παρέχει στον οργανισμό πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση τοξινών από τον οργανισμό, καθώς το σώμα χρησιμοποιεί τα αποθέματα λίπους για ενέργεια και αποβάλλει τις συσσωρευμένες τοξίνες. Η νηστεία βοηθάει στην αυξημένη πρόσληψη φυτοχημικών συστατικών, που προέρχονται από τα φυτά και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

4. Στην Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος
Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τροφών, όπως τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων. Η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, η οποία είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε πολλές χρόνιες ασθένειες.
5. Στην Πνευματική και Ψυχολογική Μας Ευεξία
Η νηστεία, σε συνδυασμό με την προσευχή και την περισυλλογή, βοηθά στην ηρεμία του νου και τη μείωση του στρες. Η διαδικασία της αυτοπειθαρχίας και της αποχής ενισχύει την αυτογνωσία και την πνευματική ανάπτυξη. Η αλλαγή των καθημερινών συνηθειών, με την νηστεία, μπορεί να φέρει αίσθημα ανανέωσης και να συμβάλλει στη γενικότερη μας ευεξία.
+1. Στη Διατροφική Επανεκκίνηση
Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής προσφέρει την ευκαιρία να επανεξετάσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η νηστεία μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε νέες γεύσεις και συνταγές, με βάση τα φυτικά τρόφιμα, τις οποίες μπορούμε να διατηρήσουμε και να εντάξουμε στο κανονικό μας διαιτολόγιο.