Γιατί πεινάω ενώ μόλις έφαγα;

Σου έχει τύχει μόλις να έχεις φάει ένα τέλειο γεύμα και παρόλα αυτά σχεδόν αμέσως να νιώθεις ότι δεν χόρτασες και ότι πεινάς ακόμα; Συνέχισε να διαβάζεις!

Η πείνα είναι ένα φυσικό αίσθημα που μας υπενθυμίζει την ανάγκη του οργανισμού μας για τροφή και ενέργεια. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που νιώθουμε πείνα ακόμα και λίγο μετά το φαγητό, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία καθώς θεωρούμε πως κάτι… δεν πάει καλά με εμάς. 

Η πείνα είναι ένα πολύπλοκο αίσθημα που ρυθμίζεται από μια σειρά ορμονών και νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας πέφτουν, ο εγκέφαλος λαμβάνει σήματα που μας ωθούν να αναζητήσουμε τροφή. Η γκρελίνη, μια ορμόνη που παράγεται στο στομάχι, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της πείνας. Αυτό συμβαίνει διότι η γκρελίνη είναι πεπτίδιο που παράγεται από τα γκρελινεργικά κύτταρα στον γαστροεντερικό σωλήνα και λειτουργεί ως νευροπεπτίδιο στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση της κατανομής και του ρυθμού κατανάλωσης ενέργειας στο οργανισμό. Αντίθετα, η λεπτίνη είναι πρωτεϊνική ορμόνη που ρυθμίζει την ενεργειακή πρόσληψη, συμπεριλαμβανομένης της όρεξης, της πείνας, του μεταβολισμού και της συμπεριφοράς.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην αίσθηση της πείνας μετά το φαγητό, ενδεικτικά:

Διατροφικές ελλείψεις

Εάν το γεύμα μας δεν περιέχει αρκετή πρωτεΐνη, φυτικές ίνες ή υγιεινά λίπη, μπορεί να μην αισθανόμαστε κορεσμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διατήρηση του κορεσμού και τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τα οποία μας βοηθούν να μην πεινάμε σχεδόν αμέσως μετά αφού έχουμε φάει.

Αφυδάτωση

Η δίψα συχνά συγχέεται με την πείνα. Πολλές φορές, όταν νιώθουμε πείνα, στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε απλώς νερό. Αν νιώθεις ότι πεινάς ενώ πριν ελάχιστο διάστημα είχες καταναλώσει ένα ικανοποιητικό γεύμα, δοκίμασε να πιεις ένα ποτήρι νερό. Είναι πολύ πιθανόν ότι δίψαγες και δεν πείναγες τελικά. Για να μη νιώθεις ακόρεστη πείνα, ακόμα και μετά από μεγάλα γεύματα, φρόντισε να πίνεις 7-8 ποτήρια νερού καθημερινά για να διατηρείς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο.

Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, οδηγώντας σε αυξημένη πείνα. Επιπλέον, οι ορμόνες λεπτίνη και γκρελίνη που όπως αναφέραμε συμβάλλουν στη ρύθμιση της όρεξης, επηρεάζονται από την έλλειψη ύπνου, με αποτέλεσμα όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς να απορρυθμίζεται ο μεταβολισμός μας.

Στρες

Το στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που μπορεί να αυξήσει την όρεξη και να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφής σε περιόδους στρες μας οδηγεί στην κατανάλωση ανθυγιεινών επιλογών που μας γεμίζουν κενές θερμίδες και στην πραγματικότητα δεν μας βοηθούν να ρυθμίσουμε τον μεταβολισμό μας.

Γρήγορο φαγητό

Όταν τρώμε γρήγορα, ο εγκέφαλός μας δεν έχει αρκετό χρόνο για να λάβει τα σήματα κορεσμού από το στομάχι με αποτέλεσμα να τρώμε πολύ περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε αλλά και να μη νιώθουμε χορτάτοι όταν έχουμε καταναλώσει μια σημαντική ποσότητα φαγητού. Είναι σημαντικό να τρώμε αργά και να απολαμβάνουμε το φαγητό μας. 

Κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων

Οι επεξεργασμένες τροφές, που συχνά είναι πλούσιες σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, μπορούν να προκαλέσουν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε αίσθημα πείνας.

Ορμονικές διαταραχές

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συνεχής πείνα μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης ή προβλήματα του θυρεοειδούς. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή αίσθηση πείνας, καθώς τα κύτταρα δεν λαμβάνουν αρκετή γλυκόζη για ενέργεια. Επιπλέον, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό και να οδηγήσει σε αυξημένη πείνα, ενώ ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό και να επηρεάσει την όρεξη.

Ψυχολογικοί παράγοντες

Το συναισθηματικό φαγητό, δηλαδή η κατανάλωση τροφής για να αντιμετωπίσουμε αρνητικά συναισθήματα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αίσθηση πείνας μετά το φαγητό. Το συναισθηματικό φαγητό αναφέρεται στην κατανάλωση τροφής ως απάντηση σε συναισθήματα, όπως το στρες, η θλίψη, ο θυμός, η πλήξη ή η χαρά, αντί για την πραγματική φυσιολογική πείνα. Συνήθως, όταν τρώμε συναισθηματικά, αναζητούμε τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, λιπαρά ή αλάτι, οι οποίες παρέχουν μια προσωρινή αίσθηση άνεσης ή ευχαρίστησης. Ωστόσο, το συναισθηματικό φαγητό δεν αντιμετωπίζει την υποκείμενη συναισθηματική ανάγκη. Έτσι, ενώ μπορεί να νιώσουμε προσωρινή ανακούφιση, το αρχικό συναίσθημα παραμένει, δημιουργώντας την ανάγκη για περισσότερο φαγητό.

Αν δεν τίθεται ζήτημα υγείας, τότε μπορούμε με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη συνεχή πείνα. 

  • Επιλέγουμε γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λίπη.
  • Πίνουμε αρκετό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Κοιμόμαστε αρκετά και διαχειριζόμαστε το στρες.
  • Τρώμε αργά και συνειδητά.
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών.

Εάν η συνεχής πείνα επιμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό ή διατροφολόγο. Δεν ξεχνάμε ότι η κατανόηση των λόγων που κρύβονται πίσω από την αίσθηση της πείνας μετά το φαγητό μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές και να μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς να περιοριζόμαστε.