Ως διατροφολόγος, βλέπω καθημερινά ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, αλλά πολλές φορές δεν βλέπουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται συχνά σε κάποια λάθη που επαναλαμβάνουν, χωρίς να το καταλαβαίνουν. Πάμε να δούμε μαζί ποια είναι τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που φρενάρουν την απώλεια βάρους και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αποφύγουμε ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας.
1. Υπερβολική εστίαση στον αριθμό των θερμίδων
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η απώλεια βάρους είναι απλώς θέμα θερμίδων. Δηλαδή, υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι αν τρώμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίμε τότε αυτόματα χάνουμε βάρος. Ωστόσο, η ποιότητα των θερμίδων είναι εξίσου σημαντική. Ενδεικτικά, 100 θερμίδες από ένα μήλο δεν είναι ίδιες με 100 θερμίδες από ένα γλυκό. Το μήλο εκτός του ότι θα μας προκαλέσει κορεσμό και θα μας χορτάσει περισσότερο, παράλληλα μας προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά. Αντιθέτως, ενώ το γλυκό φαινομενικά θα απαλύνει την πείνα μας, στην πραγματικότητα δεν μας προκαλεί κορεσμό και πολύ σύντομα πεινάμε, ενώ παράλληλα θα μας δώσει κενές θερμίδες χωρίς να μας δίνει κάποιο θρεπτικό συστατικό.
Τι να κάνω:
Στις περιπτώσεις απώλειας βάρους, ενώ είναι σημαντικό να υπάρχει έλεγχος των θερμίδων που καταναλώνουμε σε σχέση με αυτές που καίμε, θα πρέπει να φροντίζουμε να επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Δεν φοβόμαστε τα «καλά» λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο. Επιπλέον, περιορίζουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, ζάχαρης και τροφίμων που μας προσφέρουν «κενές» θερμίδες.
2. Παράλειψη γευμάτων
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν παραλείψουν γεύματα, θα χάσουν βάρος πιο γρήγορα. Ωστόσο, αυτό είναι λάθος. Όταν παραλείπουμε γεύματα, το σώμα μας μπαίνει σε «λειτουργία επιβίωσης» και επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας. Επιπλέον, όταν πεινάμε πολύ, είναι πιο πιθανό να φάμε περισσότερο από το κανονικό στο επόμενο γεύμα, καταλήγοντας να μην τρώμε τίποτα μέσα στην ημέρα και να καταναλώνουμε υπερβολικό φαγητό στο βραδινό.
Τι να κάνω:
Προκειμένου να φροντίσουμε τον μεταβολισμό μας αλλά και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, είναι σημαντικό να κάνουμε τακτικά γεύματα και σνακ κάθε 3-4 ώρες. Ακούμε το σώμα μας και δεν το αφήνουμε να φτάσει σε κατάσταση υπερβολικής πείνας γιατί θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Σε περίπτωση που βρισκόμαστε εκτός σπιτιού και δεν είναι εύκολο να έχουμε διαθέσιμο φαγητό, μερικά εύκολα σνακ, όπως μια μπάρα δημητριακών ή μερικά φρούτα και ξηροί καρποί μπορούν να μας βοηθήσουν να μην παραλείψουμε γεύματα.

3. Έλλειψη ύπνου
Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την απώλεια βάρους. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά αλλά και όταν δεν κάνουμε ποιοτικό ύπνο καθημερινά, το σώμα μας παράγει περισσότερη κορτιζόλη, μια ορμόνη που αυξάνει την όρεξη και αποθηκεύει λίπος. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και να μην έχουμε όρεξη για άσκηση, γεγονός που δυσκολεύει τη διαδικασία καύσης θερμίδων.
Τι να κάνω:
Για τους ενήλικες, φροντίζουμε να κάνουμε 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τον ύπνο μας και να ξεκουραστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, δημιουργούμε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον στο υπνοδωμάτιό μας, σκοτεινό, ήσυχο και σε κανονική θερμοκρασία, ούτε πολύ κρύο ούτε υπερβολικά ζεστό. Επιπλέον, για να μη διαταράξουμε τη ρουτίνα του ύπνου μας, αποφεύγουμε την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν κοιμηθούμε.
4. Άγχος
Το άγχος είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να δυσκολέψει την απώλεια βάρους, καθώς, όταν είμαστε αγχωμένοι, το σώμα μας παράγει επίσης κορτιζόλη, η οποία μπορεί να μας κάνει να τρώμε περισσότερο και να αποθηκεύουμε λίπος. Για παράδειγμα, όταν αγχωνόμαστε είτε στη δουλειά είτε για κάποιο προσωπικό μας θέμα είναι συχνό φαινόμενο να προτιμούμε ανθυγιεινές επιλογές σνακ που μας γεμίζουν επιπλέον θερμίδες. Επιπλέον, το άγχος μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και να μην κινούμαστε αρκετά.
Τι να κάνω:
Η γιόγκα, ο διαλογισμός και η άσκηση είναι εξαιρετιικοί τρόποι για να αποφύγουμε το περιττό άγχος και το στρες και να μας ωθήσουν να φτιάξουμε τη διάθεσή μας αλλά και να περιορίσουμε την ανάγκη μας για ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές. Αν το άγχος είναι έντονο και δυσκολεύει την καθημερινότητά μας τότε ίσως να χρειαστεί να μιλήσουμε με κάποιον ειδικό.
5. Έλλειψη υπομονής
Πολλές φορές η θέλησή μας είναι τόσο μεγάλη για να χάσουμε βάρος ώστε είμαστε ανυπόμονοι. Η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι απογοητεύονται όταν δεν βλέπουν αποτελέσματα αμέσως και τα παρατάνε. Ωστόσο, η επιμονή και η διάθεση για επένδυση στο σώμα και την υγεία μας είναι το κλειδί για την επιτυχία.
Τι να κάνω:
Όταν βρισκόμαστε σε διαδικασία απώλειας βάρους καλό είναι να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους σχετικά με την απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να χάσουμε 10 κιλά, το να θέλουμε να τα χάσουμε σε έναν μήνα δεν είναι ρεαλιστικός στόχος ενώ αντιθέτως μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία μας. Η συνεννόηση και η συνεργασία με τον διατροφολόγο μας μπορεί να μας βοηθήσει να θέσουμε ένα υγιεινό και ρεαλιστικό πρόγραμμα διατροφής βάσει των στόχων μας. Επιπλέον, αποφεύγουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους και επικεντρωνόμαστε στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση, και τα αποτελέσματα θα έρθουν με τον καιρό και θα μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε.