Προσχολική Ηλικία και Διατροφή: Πώς πρέπει να τη διαχειριστούμε

prosxoliki ilikia kai diatrofi

Η σημασία της διατροφής για τα παιδιά μας είναι μεγάλη, όπως έχω πει πολλές φορές, και σε κάθε ηλικία αλλά ιδιαίτερα στην προσχολική, όπου χτίζουμε τις βάσεις για ένα υγιές και εύρωστο μέλλον.

Τα πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού είναι σαν ένα ταξίδι ανακάλυψης. Η διατροφή είναι ο χάρτης που θα μας οδηγήσει σε έναν κόσμο γεμάτο ενέργεια, υγεία και ευεξία. Η προσχολική ηλικία είναι η ιδανική στιγμή για να χτίσουμε τις βάσεις μιας ισορροπημένης διατροφής. Με τη βοήθεια των γονιών, των εκπαιδευτικών και των ειδικών, τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν τη χαρά που προσφέρει ένα υγιεινό γεύμα και να αποκτήσουν συνήθειες που θα τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Η οικογένεια, ειδικότερα, αποτελεί το πρώτο σχολείο για κάθε παιδί. Στο τραπέζι, τα παιδιά μαθαίνουν όχι μόνο να τρώνε, αλλά και να επικοινωνούν, να συνεργάζονται και να απολαμβάνουν τις στιγμές με τους αγαπημένους τους. Οι γονείς, δίνοντας το ορθό παράδειγμα, μπορούν να μεταδώσουν στα παιδιά τους την αγάπη για το φαγητό και τη σημασία της υγιεινής διατροφής. Μαγειρεύοντας μαζί, δοκιμάζοντας νέες γεύσεις και δημιουργώντας ευχάριστες αναμνήσεις, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν θετική σχέση με το φαγητό και να αποκτήσουν διατροφικές συνήθειες που θα τα συντροφεύουν στην ενήλικη ζωή τους.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χαρακτηρίζονται από μεγάλα ποσοστά ενέργειας και για να έχουν ομαλή ανάπτυξη και να διατηρήσουν τον ενεργό τρόπο ζωής τους είναι σημαντικό να τους παρέχουμε ισορροπημένα γεύματα που περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφίμων.

prosxoliki ilikia kai diatrofi

Για αυτό πρέπει να φροντίζουμε ώστε η διατροφή των παιδιών προσχολικής ηλικίας να περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, πρωτεϊνούχων τροφίμων και γαλακτοκομικών. Αποφεύγουμε να δίνουμε στα παιδιά μας γεύματα και ποτά τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.

Η ποσότητα της διατροφής των παιδιών προσχολικής ηλικίας εξαρτάται από παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας.

Ο αριθμός των θερμίδων που θα πρέπει να καταναλώνουν ανά ημέρα παιδιά προσχολικής ηλικίας χωρίς έντονη φυσική δραστηριότητα είναι 100 θερμίδες ανά κιλό βάρους 

– Φρούτα: 1-2 μερίδες/ημέρα

– Λαχανικά: 1-2 μερίδες/ημέρα

– Γάλα και γαλακτοκομικά: 2-3 μερίδες/ημέρα

– Κόκκινο και λευκό κρέας: 1-2 μερίδες/εβδομάδα

– Αυγά: 4-7/εβδομάδα

– Ψάρια & θαλασσινά: 2-3 μερίδες/εβδομάδα

– Όσπρια: 3 μερίδες την εβδομάδα

Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικό θρεπτικό στοιχείο καθώς όχι μόνο προλαμβάνουν τις καρδιακές και άλλες παθήσεις, αλλά βοηθούν επίσης την πέψη και αποτρέπουν την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

Σε αυτή την ηλικία δεν είναι πάντα εύκολο να διαλέξουμε σνακ για τα παιδιά μας, ιδιαίτερα υγιεινά που να τους αρέσουν, παρακάτω ωστόσο παραθέτω μερικές ενδεικτικές υγιεινές και χορταστικές επιλογές. 

  • Μήλο ή άλλα φρούτα με φυστικοβούτυρο
  • Γιαούρτι με φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης
  • Τυρί χαμηλών λιπαρών με κριτσίνια ή κρακεράκια ολικής
  • Τορτίγια ολικής άλεσης με κομματάκια κοτόπουλο και λαχανικά
  • Ξηροί καρποί με φρούτα

Θυμόμαστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικό ρυθμό αναπτυξης. Για τον λόγο αυτό, πάντα λαμβάνουμε υπόψη όλους τους παράγοντες για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλάνου διατροφής.

Δεν ξεχνάμε, επίσης, ότι είναι φυσικό τα παιδιά να έχουν διαφορετική γεύση και να αλλάζουν γνώμη για τα φαγητά όσο μεγαλώνουν. Το σημαντικό είναι να είμαστε υπομονετικοί και να συνεχίσουμε να τους προσφέρουμε ποικιλία, εισάγοντας στη διατροφή τους διαφορετικά είδη τροφίμων από όλες τις ομάδες. Με την πάροδο του χρόνου, τα παιδιά θα ανακαλύψουν νέες γεύσεις και θα εκτιμήσουν την αξία μιας ισορροπημένης διατροφής και θα αναπτύξουν υγιεινές συνήθειες για μια ζωή.