Γιατί νυστάζω μετά το φαγητό;

nista meta to fagito

Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε βιώσει αυτή την ανυπέρβλητη υπνηλία μετά το μεσημεριανό μας γεύμα και το μόνο που θέλουμε είναι να ξαπλώσουμε και να πάρουμε έναν «υπνάκο». 

Και ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε στη δουλειά ή οι υποχρεώσεις… τρέχουν, η κατάσταση αυτή μπορεί  να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική και δυσάρεστη. Φυσικά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς αυτό δεν είναι απλώς μια τυχαία σύμπτωση, αλλά ένα φυσιολογικό φαινόμενο που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. 

Γιατί λοιπόν μας πιάνει αυτή η υπνηλία; Οι κύριοι λόγοι που νυστάζουμε μετά το φαγητό είναι:

Αύξηση της σεροτονίνης και της μελατονίνης: Αυτές οι δύο ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στον ύπνο. Η σεροτονίνη συνδέεται με τη χαλάρωση και την ευφορία, ενώ η μελατονίνη είναι γνωστή ως η «ορμόνη του ύπνου». Μετά το φαγητό, τα επίπεδα αυτών των ορμονών τείνουν να αυξηθούν, προκαλώντας μια αίσθηση υπνηλίας.

Αύξηση της ινσουλίνης: Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά το σώμα να μετατρέψει τη γλυκόζη από τα τρόφιμα σε ενέργεια. Όταν τα επίπεδα της ινσουλίνης αυξάνονται, μπορεί να προκαλέσουν μια αίσθηση υπνηλίας, καθώς το σώμα κατευθύνει περισσότερο αίμα προς το πεπτικό σύστημα για να διευκολύνει την πέψη.

Μεταβολές στη ροή του αίματος: Κατά τη διάρκεια της πέψης, το αίμα κατευθύνεται προς τα πεπτικά όργανα, μειώνοντας έτσι τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και κατ’ επέκταση αυτό μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση κόπωσης και υπνηλίας.

Είδος των τροφίμων που καταναλώνουμε: Το είδος των τροφίμων που καταναλώνουμε μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόση υπνηλία νιώθουμε μετά το γεύμα. Τα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, καθώς και τα λιπαρά γεύματα, μπορούν να μας προκαλέσουν μεγαλύτερη υπνηλία.

Σίγουρα όχι να μην καταναλώσουμε το φαγητό μας! Με μερικά μικρά tips που γράφω παρακάτω, μπορούμε να αποφύγουμε το αίσθημα της υπνηλίας και να μη νιώθουμε ότι δεν έχουμε ενέργεια κάθε φορά που τελειώνουμε το φαγητό μας.

Μικρά και συχνά γεύματα: Αντί για μεγάλα γεύματα, είναι προτιμότερα να κάνουμε μικρότερα και πιο συχνά γεύματα ώστε να μην επιβαρύνουμε τη διαδικασία της πέψης.

nista meta to fagito

Ισορροπημένη διατροφή: Καλό είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή στην οποία περιέχονται φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και σύνθετοι υδατάνθρακες ώστε να διατηρούμε το πεπτικό μας σύστημα υγιές και λειτουργικό.

Αποφύγετε τα βαριά γεύματα: Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε την ποιότητα των γευμάτων μας καθώς μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση υπνηλίας. Μειώνουμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη, όπως για παράδειγμα σφολιάτες, γλυκά και έτοιμα γεύματα και προτιμούμε μια σπιτική σαλάτα ή ένα ελαφρύ γεύμα χωρίς περιττά λιπαρά και υδατάνθρακες.

Κινούμαστε μετά το φαγητό: Ένας σύντομος περίπατος μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, γλυτώνοντάς μας από την υπνηλία και την υποτονικότητα που συνοδεύει ένα γεύμα.

Επαρκής ύπνος: Ο επαρκής ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι σημαντικός καθώς μας γεμίζει με ενέργεια και δεν νιώθουμε κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία μπορεί να επιβαρυνθεί από την κατανάλωση του μεσημεριανού. Στοχεύουμε 7-8 ποιοτικού ύπνου καθημερινά. 

Αν η υπνηλία μετά το φαγητό είναι συχνή και επηρεάζει την καθημερινότητά μας, καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν γιατρό καθώς μπορεί να υπάρχει κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα, όπως ο διαβήτης, που προκαλεί αυτή την κατάσταση.

Δεν ξεχνάμε ότι η υπνηλία μετά το φαγητό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο για τους περισσότερους από εμάς. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να τη διαχειριστούμε και να βελτιώσουμε την ενέργειά μας μετά το φαγητό.