Διατροφή και Ανοσοποιητικό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

diatrofi, anosopoiitiko

Το φθινόπωρο μπήκε για  τα καλά και η περίοδος των ιώσεων και των κρυολογημάτων έφτασε και τώρα περισσότερο από ποτέ γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για την προφύλαξή μας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος ώστε να προφυλαχτούμε από ιούς και βακτήρια που παραμονεύουν.

Φυσικά, όσον αφορά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, η διατροφή έχει πρωταρχικό ρόλο και εδώ και μπορεί να συμβάλλει στην θωράκιση του οργανισμού μας.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα περίπλοκο δίκτυο κυττάρων, οργάνων και μορίων που συνεργάζονται για να προστατεύσουν τον οργανισμό από εισβολείς, όπως βακτήρια, ιούς και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Αν μπορούμε να το παρομοιάσουμε με κάτι, μπορούμε να πούμε ότι είναι σαν ένας μικρός «στρατός» του σώματός μας, ο οποίος βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσει κάθε απειλή, δηλαδή τους βλαβερούς μικροοργανισμούς που εισέρχονται σε αυτό.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι εξοπλισμένα με ειδικούς υποδοχείς που αναγνωρίζουν συγκεκριμένα μοτίβα στους παθογόνους μικροοργανισμούς που δεν υπάρχουν στα ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία ονομάζονται αντιγόνα. Μόλις αναγνωριστεί ένα αντιγόνο, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ενεργοποιούνται και ξεκινούν μια σειρά από αντιδράσεις για να εξουδετερώσουν την απειλή. 

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μας προσφέρει δύο τύπους ανοσίας: την έμφυτη και την επίκτητη ανοσία. 

Έμφυτη ανοσία είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού και  περιλαμβάνει φυσικά εμπόδια, όπως το δέρμα και οι βλεννογόνοι, καθώς και φαγοκύτταρα που «καταπίνουν» και καταστρέφουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Η επίκτητη ανοσία αναπτύσσεται μετά την έκθεση του οργανισμού σε έναν παθογόνο μικροοργανισμό και είναι περισσότερο εξειδικευμένη, καθώς δημιουργεί ανοσολογική μνήμη μετά από την αρχική αντιμετώπιση σε ένα συγκεκριμένο παθογόνο οργανισμό και οδηγεί σε βελτιωμένη απόκριση σε μελλοντικές συναντήσεις με αυτό το παθογόνο οργανισμό. Η επίκτητη ανοσία είναι υπεύθυνη για την μακροπρόθεσμη ανοσία του οργανισμού μας.

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι απαραίτητο για την καλή υγεία μας. Μας προστατεύει από τις λοιμώξεις, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, και μας βοηθά να αναρρώσουμε πιο γρήγορα από ασθένειες.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος για τους εξής βασικούς λόγους:

Θρεπτικά συστατικά ως «καύσιμα»: Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, όπως όλα τα κύτταρα του οργανισμού, χρειάζονται ενέργεια για να λειτουργήσουν σωστά. Αυτή την ενέργεια την παίρνουν από τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και υγιεινά λίπη αποτελούν τα «καύσιμα» που τροφοδοτούν τις αμυντικές μας δυνάμεις.

Αντιοξειδωτικά ως προστασία: Τα αντιοξειδωτικά, που βρίσκονται σε αφθονία σε φρούτα, λαχανικά και άλλες φυτικές τροφές, προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθείς ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να βλάψουν το DNA, αδυνατίζοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

diatrofi, anosopoiitiko

Υγιής εντερική χλωρίδα: Το έντερο μας φιλοξενεί δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, τους οποίους συλλογικά αποκαλούμε εντερική χλωρίδα. Αυτή η χλωρίδα παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσία, καθώς βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, παράγει βιταμίνες και αναστέλλει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηριδίων. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, προωθεί την ανάπτυξη μιας υγιούς εντερικής χλωρίδας.

Μείωση της φλεγμονής: Ορισμένες τροφές, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα κοκκινά κρέατα και τα ζάχαρα, μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες. Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φρούτα και λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση της ανοσίας.

Παρακάτω σου έχω μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που ο οργανισμός μας είναι πιο ευάλωτος σε ιώσεις και κρυολογήματα.

Φάε περισσότερα φρούτα και λαχανικά: Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και μειώνουν τις πιθανότητες ιώσεων.

Μην ξεχνάς τις πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες τόσο για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Προτίμησε άπαχη πρωτεΐνη.

Κατανάλωσε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Αυτά μπορείς να τα βρεις στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, τους σπόρους chia και τα καρύδια και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας.

Πες «ναι» στα προβιοτικά: Ή αλλιώς, τα «καλά» βακτήρια που βρίσκονται στο γιαούρτι, το κεφίρ και τα τουρσί ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Μη φοβηθείς το σκόρδο: Το σκόρδο εκτός από την ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση, έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες, οι οποίες το καθιστούν σπουδαίο σύμμαχο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πιες τσάι: Ειδικά το πράσινο τσάι το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και παράλληλα συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Μην ξεχνάς το νερό: Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου και του ανοσοποιητικού.Επιπλέον, η ενυδάτωση που προσφέρει το νερό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση μικροιώσεων καθώς βοηθά στην αναπλήρωση των υγρών που χάνει το σώμα μας.

Αυτή η περίοδος είναι η ιδανική για να προστατέψουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μπορέσουμε να εξοπλίσουμε τον οργανισμό μας ώστε να αντιμετωπίσουμε ασθένειες και ιώσεις που μας ταλαιπωρούν κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.