Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του πεπτικού συστήματος η οποία επηρεάζει το παχύ έντερο και δεν σχετίζεται με οργανικά αίτια ώστε να μπορεί να ανιχνευτεί μέσω διαγνωστικών εργαλείων.
Δεδομένου ότι η αιτία που προκαλεί τη νόσο δεν είναι έως σήμερα γνωστή, έχει δοθεί βάση στην έρευνα ενός συνδυασμού παραγόντων (γενετική, στρες, ψυχολογία κ.α.) ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στον παράγοντα της διατροφής, ο οποίος μπορεί πιο εύκολα να ανιχνευτεί και κυρίως να ελεγχθεί.
Συμπτώματα
Κάποια από τα συχνότερα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που υποφέρουν από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι:
Χρόνιο κοιλιακό άλγος: Ο πόνος μπορεί να ποικίλλει σε ένταση και μπορεί να σχετίζεται με την αλλαγή των εντερικών συνηθειών.
Διαταραχές στις συνήθειες του εντέρου: Μπορεί να περιλαμβάνει εναλλαγή μεταξύ δυσκοιλιότητας και διάρροιας, ή και τα δύο.
Δυσφορία στην περιοχή της κοιλίας: Αίσθημα φούσκωματος, τυμπανισμός.
Τι ρόλο έχει η διατροφή στην αντιμετώπιση;
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ΣΕΕ καθώς ορισμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά συντελούν στην εκδήλωση συμπτωμάτων, ενώ άλλα συμβάλλουν στην ανακούφιση από αυτά.
Ωστόσο, προκειμένου να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής βάσει των αναγκών του εκάστοτε οργανισμού.
Πώς διαχειριζόμαστε τα συμπτώματα μέσω της διατροφής;
Αν και τα συμπτώματα ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή, ακολουθούν μερικές πολύτιμες συστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ΣΕΕ.
• Τρώμε τα γεύματά μας τις ίδιες ώρες κάθε μέρα.
• Καταναλώνουμε τρία γεύματα και ένα – δύο σνακ στη διάρκεια της ημέρας.
• Αποφεύγουμε να τρώμε αργά το βράδυ.
• Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση.
•Τρώτε χαλαροί και μασάμε το φαγητό μας αργά.
• Μειώνουμε τον αέρα που καταπίνουμε, για παράδειγμα μασάμε καλά το φαγητό μας, αποφεύγουμε τη μάσηση τσίχλας και αποφεύγουμε τα ανθρακούχα ποτά.
• Φροντίζουμε να είμαστε ενυδατωμένοι και να πίνουμε άφθονη ποσότητα υγρών, με κύρια προτίμηση στο νερό.
• Βάζουμε στόχο να καταναλώνουμε περίπου 1,5-3 λίτρα υγρών κάθε μέρα.
• Αποφεύγουμε την κατανάλωση υγρών μαζί με τα γεύματα και προτιμούμε να τα καταναλώνουμε πριν ή μετά το κάθε γεύμα.
• Φροντίζουμε να καταναλώνουμε φυτικές ίνες που είναι κατάλληλες για εμάς, βάσει το πώς αντιδράει ο οργανισμός μας. Για παράδειγμα, άτομα που ακολουθούν μια διατροφή με υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να χρειάζεται να μειώσουν την πρόσληψη για να ανακουφιστούν ενώ μπορεί να συμβεί και το αντίθετο.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διατροφικές Διαταραχές: Είδη και Αντιμετώπιση
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φυτικών ινών:
Ο πρώτος τύπος είναι η διαλυτή ίνα η οποία απορροφά επιπλέον νερό στο παχύ έντερο και σχηματίζει ένα παχύ πήκτωμα που μαλακώνει τα κόπρανα. Αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση τόσο της διάρροιας όσο και της δυσκοιλιότητας. Καλές πηγές διαλυτών ινών είναι η βρώμη, το πίτουρο βρώμης και ο αλεσμένος λιναρόσπορος.
Από την άλλη πλευρά, οι αδιάλυτες ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και μπορούν να βοηθήσουν σε τακτικές και χωρίς πόνο κινήσεις του εντέρου. Τις βρίσκουμε στο πίτουρο σιταριού, στα δημητριακά πίτουρου και στα προϊόντα ολικής άλεσης όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και το καστανό ρύζι.
• Αποφεύγουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
• Επιλέγουμε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, άπαχα κρέατα και μεθόδους μαγειρέματος χαμηλών λιπαρών, όπως ψήσιμο αντί για τηγάνισμα σε λάδι.
• Ρυθμίζουμε την πρόσληψη καφεΐνης με βάση τα συμπτώματά μας.
• Περιορίζουμε ή αποφεύγουμε το αλκοόλ.
Δεν ξεχνάμε ότι προκειμένου να βρούμε τι ταιριάζει και τι μας ανακουφίζει πρέπει να το κάνουμε σε συνεργασία με τον διατροφολόγο μας, που μπορεί να μας κατευθύνει επακριβώς και να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα τρόφιμα και για το πώς να τα συνδυάζουμε.