Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΡΩΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Καθώς οι εξετάσεις των παιδιών πλησιάζουν (προαγωγικές και απολυτήριες), το άγχος αυξάνεται και η υπομονή μειώνεται. Απόρροια αυτού είναι πολλοί μαθητές να ωθούνται είτε στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, πρόχειρου και μη, είτε στην παράλειψη γευμάτων μέσα στη μέρα. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες διατροφικές συμβουλές που θα συντελέσουν στη βέλτιστη απόδοση των μαθητών, καθώς η καλή μνήμη και συγκέντρωση είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ισορροπημένη διατροφή. 

Πρωινό: Για να λειτουργήσει το πρωί ο εγκέφαλος και να παράγει ενέργεια, κρίνεται απαραίτητο να «εισπράξει» τα θρεπτικά συστατικά, που θα βοηθήσουν στην καλύτερη μνήμη και στην αποφυγή τυχόν ανεπιθύμητων ζαλάδων. Είναι σημαντικό τα παιδιά να συμπεριλάβουν στο πρωινό τους συνδυασμό από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και μια φρέσκια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες (όπως φρούτο ή λαχανικό), ώστε να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Έτσι, ως επιτακτική ανάγκη καταγράφεται  η πρόσληψη υγιεινού γεύματος πριν τις εξετάσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μαθητές τις σημαντικές εκείνες ημέρες των εξετάσεων δεν πρέπει να αλλάξουν συνήθειες στη διατροφή τους, καθώς είναι πιθανόν να προκληθούν οποιεσδήποτε είδους στομαχικές ή «ψυχικές» ενοχλήσεις. 

Κάποια προτεινόμενα πρωινά γεύματα είναι: 

 • 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι, 3-4 φρυγανιές σικάλεως, τυρί light (π.χ. τριγωνάκια La vache qui rit, φιλαδέλφεια). 
 • Tοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, γαλοπούλα βραστή, ντομάτα, φρέσκο χυμό πορτοκάλι. 
 • Γάλα ή γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, βρώμη, μέλι ή φρούτα. 
 • Τορτίγια, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, κοτόπουλο, μαρούλι και φιλαδέλφεια. 
 • Κριμ κρακερ, φιλαδέλφεια, μαρμελάδα, φρούτο. 
 • Νιφάδες βρώμης, κατσικίσιο γάλα, κανέλα, μέλι, μπανάνα, φουντούκια, αμύγδαλα, μαύρες σταφίδες. 
 • Φρυγανιές, ταχίνι με κακάο, φέτες μπανάνας, κατσικίσιο γάλα. 

Παράλειψη γευμάτων: Μέσα στην ημέρα ο μαθητής χρειάζεται να καταναλώσει κάποιο γεύμα ή σνακ ανά 3 ώρες, προκειμένου ο οργανισμός να τροφοδοτήσει τον εγκέφαλο. Αυτό συμβάλλει στην αποφυγή μεγάλης ποσότητας γευμάτων, που δύναται να προκαλέσει υπνηλία ή απώλεια συγκέντρωσης.  

Ορισμένα συνιστώμενα σνακ είναι: 

 • Γιαούρτι  
 • Φρούτα  
 • Σπιτικό κέικ 
 • Παστέλι 
 • Ζελέ  
 • Ξηροί καρποί  

Ενυδάτωση: Απαραίτητη κρίνεται και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού των παιδιών. Υπογραμμίζεται, πως η έλλειψη επαρκούς ποσότητας νερού έχει επιπτώσεις, αφού επέρχεται είτε κόπωση είτε αδυναμία πλήρους συγκέντρωσης. Ο αριθμός των 8-10 ποτηριών νερού, θεωρείται ικανοποιητικός και είναι ιδιάζουσας σημασίας, εφόσον έχει άμεση σχέση με την καλή διάθεση, την ενίσχυση της μνήμης και την αύξηση συγκέντρωσης. 

Ύπνος: Αρκετοί από τους υποψήφιους των εξετάσεων, ωθούνται στο να κοιμούνται λίγες ώρες, εξαιτίας άγχους ή επιπλέον μελέτης, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ έχει σημειωθεί πως για τους εφήβους συνιστώνται 8-10 ώρες ύπνου ημερησίως. Τα θετικά αποτελέσματα του ύπνου διαφαίνονται τόσο στην ψυχική και σωματική ισορροπία όσο και στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού. Όλα τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ενεργειακά ποτά ή αναψυκτικά, είναι πιθανόν να προκαλέσουν αναταραχές στην ποιότητα και την χρονική διάρκεια του ύπνου και για αυτό είναι φρόνιμο να αποφεύγονται. 

Έχοντας περάσει από το μονοπάτι των πανελλαδικών και μη εξετάσεων, να θυμάστε ότι οι πανελλήνιες δεν ορίζουν πάντα το μέλλον ούτε είναι ο τερματικός σταθμός, απλά σε αρκετές περιπτώσεις, έχουν την ικανότητα να σας ανοίξουν νέους δρόμους. 

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ψυχική και σωματική μας υγεία! Αν φροντίζουμε αυτό που μας περιβάλλει, δηλαδή το σώμα μας, τότε σίγουρα θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε στις περισσότερες δοκιμασίες της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων και των εξετάσεων!