Βοηθάει η νηστεία στην πρόληψη ασθενειών; Μπορούμε να ξεφύγουμε στις θερμίδες κάνοντας νηστεία; Τι πρέπει να προσέξουμε; Τι νηστίσιμο σνακ θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε;
Για να δούμε…
Κατά την παράδοση η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία, ορίζει τις ημέρες από την Καθαρά Δευτέρα έως και το Μεγάλο Σάββατο να πραγματοποιείται νηστεία, από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Πέρα από το θρησκευτικό κομμάτι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και τα οφέλη της για τον ανθρώπινο οργανισμό
Η νηστεία είναι ένας καλός τρόπος για την πρόληψη ασθενειών, αφού σταματώντας για ένα μεγάλο διάστημα τα συγκεκριμένα τρόφιμα ο οργανισμός μας προστατεύεται από:
Διάφορες μορφές καρκίνου:
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες π.χ.: A, C, E και αντιοξειδωτικά όπως: φλαβονοειδή και β-καροτένιο, με αποτέλεσμα να βοηθούν αρκετά στην προστασία από τον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο καρκίνος του εντέρου, του στομάχου, του λάρυγγα αλλά και του οισοφάγου.
Μείωση χοληστερόλης:
Οι άνθρωποι που νηστεύουν τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, διότι ελαχιστοποιείται η κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης από τη διατροφή. Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνεται το προσλαμβανόμενο λίπος και ιδίως το κορεσμένο λίπος, το οποίο είναι και το πιο επιβαρυντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μείωση υπέρτασης:
Το κάλιο όπου βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά βοηθάει στην μείωση της υπέρτασής. Έτσι, εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης τους, είναι πιθανό να επιτευχθεί μείωση της υπέρτασης.
Δυσκοιλιότητα:
Κατά την διάρκεια της νηστείας αυξάνεται η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα, προλαμβάνουν την δυσκοιλιότητα, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Αυτές τις ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στο μέγεθος της μερίδας, αλλά και στους συνδυασμούς, καθώς μπορούμε να ξεφύγουμε αρκετά εύκολα!
Τρόφιμα όπως: χαλβάς, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, ξηροί καρποί, ελιές, ταραμοσαλάτα, όσπρια/λαδερά με αρκετό λάδι, αν και είναι τρόφιμα υγιεινά, έχουν αρκετά λιπαρά γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση τους.
Για να υπάρξει ένα αρκετά χορταστικό γεύμα, χρειάζεται να εμπεριέχει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, την οποία θα βρούμε σε τρόφιμα όπως: αρακά, όσπρια (π.χ. φακές, ρεβίθια, φασόλια) προϊόντα σόγιας, λ.χ. κιμάς, τυρί τοφού και ξηροί καρποί.
Το δύσκολο για αρκετούς στη νηστεία είναι οι διατροφικές επιλογές στο πρωινό- δεκατιανό- απογευματινό. Υπογραμμίζεται ότι αυτά είναι που θα μας βοηθήσουν στο να έχουμε μια ισορροπία στα κυρίως γεύματα (μεσημεριανό και βραδινό).
Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες χρήσιμες διατροφικές επιλογές:
- Δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα σόγιας ή αμυγδάλου.
- Φυτικό γάλα με ψωμί, μέλι και ταχίνι.
- Ένα φλυτζάνι ζελέ.
- Ξηροί καρποί με φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα.
- Φρυγανισμένη φέτα ψωμί με αβοκάντο.
- Φρυγανιές ολικής με φυστικοβούτυρο μπανάνα και μέλι.
- Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα.
Καλή σαρακοστή και να θυμάστε ότι δύο λέξεις που χαρακτηρίζουν τη νηστεία είναι η εγκράτεια και η αυτοπειθαρχία.